50shadesofgreen
een community-art project rond de poëzie van gras

papier van gras?

50shadesofgreen is een project rond de vernieuwingen in economie en samenleving. In heel Fryslân maken verschillende soorten groepen (familie, vrienden, buren, collega’s, branchegenoten) samen papier van het gras uit hun eigen omgeving. Het graspapier wordt symbool voor de waarde van het landschap en hoe we die waarde met elkaar laten spreken. In het proces van papiermaken zitten rust, loslaten en traagheid ingebakken. Dat zorgt ervoor dat er gemakkelijk ontmoetingen ontstaan.

Als eindresultaat komt er een expo/installatie van het gemaakte graspapier. Alle deelnemers krijgen een speciale uitnodiging voor deze expo om met eigen ogen te zien hoe rijkgeschakeerd het groen van Fryslân is.


waarom 50shadesofgreen?

Met dit project wil ik groepen mensen verleiden tot een mooi gesprek over de waarde van hun groene omgeving via handgemaakt papier van gras. Veel deelnemers raken verwonderd door de simpelheid en directheid van het ambachtelijke proces: er is bedrieglijk weinig nodig om van gras papier te maken. De vezels vormen als vanzelf samen een vel papier, zonder toevoegingen. 

Die verwondering is een mooi startpunt om anders te gaan kijken naar de vanzelfsprekendheid die het landschap voor ons heeft. Wat zijn onze persoonlijke herinneringen en verhalen over gras en onze groene leefomgeving? En wat gebeurt er als we deze verhalen gebruiken om met elkaar de toekomst van het landschap te verkennen?


wat gaan we doen?

We maken papier van het gras uit de omgeving van de deelnemers. Dat kan een weiland of berm zijn, of een park, een binnentuin of een sportveld. Ik verzamel met de groep vooraf het gras en maak er pulp van*

Tijdens een sessie van ongeveer een dagdeel maken we samen papier van jullie gras. Ongeveer 8 personen kunnen tegelijkertijd onder begeleiding papierscheppen, duo’s maken en elkaar afwisselen kan ook, dus de groep mag best groot zijn. Ik neem de geschepte vellen papier mee en droog & pers de vellen in mijn atelier. Ik verzorg alle materialen die nodig zijn om papier te scheppen. 

Ook begeleid ik het proces: ik verzorg jullie sessie en creëer de omstandigheden waarin mooie gesprekken kunnen ontstaan, ook over jullie onderlinge verbinding met elkaar

We delen de opbrengst van gemaakt papier. Jullie als groep krijgen het meeste; je kunt het onderling verdelen of er iets gezamenlijks mee maken. Een klein deel van de opbrengst  wordt onderdeel van de eindexpositie

Alle deelnemers krijgen een uitnodiging voor de eindexpositie als ze hun gegevens achterlaten.

*het is mogelijk de verwerking tot pulp op locatie te doen, mits er elektriciteit en water beschikbaar is. Reken voor een complete sessie op ongeveer zes uur. De minimale duur van de sessie is drie uur. In dat geval haal ik het gras op en maak ik er in mijn atelier pulp van. Op locatie gaan we met de groep deelnemers dan ambachtelijk papierscheppen.

Om je een idee te geven hoe papierscheppen er uit ziet (gemaakt tijdens Welcome to the village 2016, als pop-up workshop met festivalgangers), kun je via deze link een filmpje bekijken: https://vimeo.com/189671213 


welke groepen kunnen meedoen?

Het project is geschikt voor alle groepen van minimaal 8 mensen, bijvoorbeeld als lokaal kunstproject of activiteit voor:

  • buurt/dorpsfeest
  • medewerkers en/of klanten (als uitje of voor teambuilding)
  • familiedag of reünie 
  • festival/evenement
  • (natuur-)verenigingen of belangengroepen

Het is ook mogelijk om er een doorlopende activiteit met steeds wisselende (groepen) deelnemers van te maken. Zo is het maximaal aantal deelnemers dus bijna onbeperkt!